Skip to main content

Aikido

Εξασκηστε μυαλο, σωμα και πνευμα

Τι ειναι το Aikido

Το ΑΪκίντο (Ιαπ:合気道) είναι μία πολεμική τέχνη που κατάγεται από την Ιαπωνία.

Η λέξη Αϊκίντο στα Ιαπωνικά είναι σύνθετη και αποτελείται από τρεις συλλαβές-χαρακτήρες.

  1. “AI” που σημαίνει ένωση, ειρήνη, αρμονία.
  2. “KI” σημαίνει ψυχή, πνεύμα, δύναμη ζωής, ενέργεια.
  3. “DO” που σημαίνει δρόμος, μονοπάτι.

Η ιστορία του ΑΪκίντο είναι συνδεμένη με το πρόσωπο του Μοριχέϊ Ουεσίμπα (Morihei Uyeshiba 1883-1969) μια από τις πιο διακεκριμένες φυσιογνωμίες των ιαπωνικών τεχνών του 20ου αιώνα. Ο Ουεσίμπα πέρασε τις πρώτες τρεις δεκαετίες της ζωής του μελετώντας διάφορες πολεμικές τέχνες (κυρίως το Τζουτζούτσου της σχολής Ντάιτο-ρίου αλλά και Κεντζούτσου ξιφασκία και άλλα στιλ πάλης) και απο τα μέσα της δεκαετίας του ’30 άρχισε να διδάσκει τη δική του εκδοχή μιας τέχνης που στηρίζεται στις και τις ακινητοποιήσεις αλλά και που περιλαμβάνει τεχνικές αφοπλισμού ενάντια σε αντιπάλους οπλισμένους με ξύλινο ξίφος ( Μποκέν-Bokken),ξύλινο ραβδί μήκους 1,20 μ. (Τζό-Jo) ή μαχαίρι (Τάντο-Τanto).

Μερικές τέχνες που εξάσκησε και μελέτησε σε σχολές ήταν:

  • Jiu-Jitsu (σχολή Kito υπό τον Master Tokusaburo Tijawa 1901)
  • Kenjutsu (σχολή Yagyu υπό τον Master Masakutsu Nakai 1903)
  • Aikijutsu (σχολή Daito υπό τον Master Sakaku Takeda 1911-1916)

Βασικό χαρακτηριστικό του ΑΪκίντο έναντι άλλων τεχνών της κατηγορίας Τζουτζούτσου είναι η ιδεολογία του Ουεσίμπα η οποία απαγορεύει τους αγώνες και προάγει την αρμονία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων.


Η ιστορια του Aikido

Η ιστορία του αϊκίντο είναι συνδεδεμένη με το πρόσωπο του Μοριχέϊ Ουεσίμπα (1883-1969), μιας από τις πιο διακεκριμένες φυσιογνωμίες των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα.

O Morihei Ueshiba είναι ο ιδρυτής του Aikido. Τιμητικά αποκαλείται O-Sensei. Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1883, στην πόλη Τανάμπε της επαρχίας Ουακαγιάμα, της Ιαπωνίας. Με παρότρυνση του πατέρα του άρχισε την ενασχόληση του με το Sumo και την κολύμβηση, με σκοπό την σωματική του ενδυνάμωση. Διδάχτηκε jujutsu στο kito-ryu dojo και στο Shinkage-Ryu. Το 1912 μετακομίζει στην επαρχία Χοκάιντο,όπου έρχεται σε επαφή και γίνεται μαθητής του Sokaku Takeda, δάσκαλο του Daito – ryu Aiki jujutsu. To 1919 στο Ayabe στο Kyoto, γνωρίζεται με τον O.Degushi, δάσκαλο, τον οποίο ακολουθεί τα επόμενα χρόνια. Το 1927 εγκαθίσταται με την οικογένεια του, στο Τόκιο. Εκεί αρχίζει να διδάσκει τον δρόμο του Aiki, που από το 1942 ονομάζει Aikido. απεβίωσε τo 1969, στις 26 Απριλίου.

Αληθινή νίκη είναι η νίκη επί του εαυτού. Το άτομο με κακά και επιβλαβή συναισθήματα, έχει νικηθεί πριν ακόμη κάνει την πρώτη κίνηση. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης έχει ήδη κριθεί»! Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Morihei Ueshiba, ιδρυτή της τέχνης του Aikido. Ο σεβάσμιος αυτός γέροντας των πολεμικών τεχνών της Ιαπωνίας θέλησε να φτιάξει μια τέχνη η οποία θα συνέδεε πολλές μορφές και θα τις μετέτρεπε σε μια. Μια τέχνη που θα είχε τις ρίζες της στο παρελθόν και τα κλαδιά της θα απλώνονταν στο παρόν και στο μέλλον.


Οπτικο χαρακτηριστικο

Oπτικό χαρακτηριστικό της τέχνης είναι η χρήση του παραδοσιακού φαρδιού παντελονιού Χακάμα.

Η Χακάμα έχει 7 πιέτες, 5 στο μπροστινό τμήμα και 2 στο πίσω, οι οποίες αντιστοιχούν στις αρετές 7 αρετές των σαμουράι.

Οι αρετές αυτές είναι:

  • 義 – Gi -Δικαιοσύνη, ορθή κρίση, ακεραιότητα
  • 勇 – Yu -Κουράγιο, γενναιότητα, ανδρεία
  • 仁 – Jin – Καλοσύνη, ανθρωπισμός, γενναιοδωρία, αγαθοεργία
  • 礼 – Rei – Σεβασμός, καρτερικότητα, ευγένεια
  • 誠 – Makoto or 信 – Shin-Ειλικρίνεια, τιμιότητα, αξιοπιστία
  • 名 – Meiyo -Αξιοπρέπεια, τιμή, φήμη
  • 忠 – Chugi – Πίστη, αφοσίωση

Aikido
για παιδια

Όταν τα παιδιά, φεύγουν για πρώτη φορά από το σπίτι τους προκειμένου να ξεκινήσουν τη σχολική ζωή, έρχονται αντιμέτωπα με έναν ολοκαίνουργιο κόσμο. Πρέπει να βαδίσουν σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να έχουν δίπλα τους κάθε στιγμή τον μπαμπά και την μαμά. Καλούνται να πάρουν αποφάσεις, να χτίσουν διαπροσωπικές σχέσεις και πολλές φορές να διαχειριστούν μόνα τους, πολλά και διαφορετικής υφής ζητήματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το παιδί πρέπει να είναι «θωρακισμένο». Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, η βασική θωράκιση προέρχεται από το σπίτι.

Σήμερα, ωστόσο, τα «εργαλεία» προκειμένου να ενισχυθεί αυτή η θωράκιση είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι και το Aikido. Μια μη ανταγωνιστική πολεμική τέχνη που προάγει την ειρηνική συνύπαρξη, την αρμονία, την αντιληπτική ικανότητα αλλά και την ικανότητα αντίδρασης, ενώ παράλληλα εξασκεί το σώμα και το μυαλό. Το Aikido βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπειθαρχίας. Το Aikido δίνει απάντηση και σε ένα φλέγον κοινωνικό φαινόμενο. Τον σχολικό εκφοβισμό. Το γνωστό σε όλους μας, bullying. Η απάντηση που δίνει δεν είναι η βία στη βία, ούτε πως στη ζωή μας θα πρέπει να υπερισχύσει ο «νόμος της ζούγκλας», όπου αυτός που επιβιώνει είναι και ο πιο ισχυρός. Αυτό, άλλωστε, θα ήταν ένα λάθος μήνυμα στα μικρά παιδιά που απλά θα διαιώνιζε το πρόβλημα.

Η απάντηση έρχεται μέσα από τον αυτοσεβασμό, την υπομονή, την καθαρή σκέψη και βέβαια την αυτοπεποίθηση η οποία όταν εκφραστεί με τον σωστό τρόπο λειτουργεί αποτρεπτικά, μη αφήνοντας περιθώρια δράσης στον επιτιθέμενο. Το παιδί μαθαίνει να διεκδικεί μα θάρρος και χωρίς φόβο τη θέση του μέσα στη σχολική κοινότητα και όχι μόνο. Ένα επιπλέον βασικό συστατικό στην εκμάθηση του Aikido, είναι πως δεν προάγει τον ανταγωνισμό καθώς δεν περιλαμβάνει την διεξαγωγή αγώνων. Στόχος, άλλωστε, είναι ο εκπαιδευόμενος να μάθει τον εαυτό του. Να «συναντηθεί» μαζί του και να νιώθει καλά με αυτόν. «Η αληθινή νίκη είναι η νίκη επί του εαυτού. Το άτομο με κακά και επιβλαβή συναισθήματα, έχει νικηθεί πριν ακόμη κάνει την πρώτη κίνηση. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης έχει ήδη κριθεί», έλεγε ο Ιάπωνας Morihei Ueshiba, ιδρυτής της τέχνης του Aikido.

Η προπόνηση στο Aikido γίνεται μέσα σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον και έχει ως βάση το παιχνίδι. Στόχος είναι τα παιδιά να οδηγηθούν αβίαστα στην εκμάθηση σωματικών δεξιοτήτων και τεχνικών. Η διδασκαλία στηρίζεται στην ομαδική δουλειά και τη διασκέδαση. Οι απαιτήσεις της προπόνησης ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του ασκούμενου παιδιού και αυτό γιατί πρόθεση του δασκάλου δεν είναι να πιέσει και να στρεσάρει τον εκπαιδευόμενο αλλά να μυήσει σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και δημιουργικό. Αξίζει να σημειωθεί, πως από τις προπονήσεις του Aikido δεν αποκλείονται τα παιδιά με ειδικές ικανότητες (ΑμΕΑ). Αντίθετα, έχει αποδειχθεί πως είναι εξαιρετικά επωφελές στην σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση.



Συχνες
Ερωτησεις

  • Είναι τέχνη και όχι σπόρ. Το ΑΪκίντο στηρίζεται στην αποφυγή της επίθεσης με κίνηση του σώματος στην διάσπαση της ισορροπίας του αντιπάλου και τον έλεγχό του, συχνά με ακινητοποιήσεις ή καθηλώσεις.

    Στην τέχνη του ΑΪκίντο μπορεί να ασκηθεί οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Λειτουργούν ξεχωριστά τμήματα για παιδιά και ενηλίκους.

    Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του ΑΪκίντο είναι οι κυκλικές κινήσεις και η μείξη της κίνησης του αμυνόμενου με αυτή του επιτιθέμενου καθώς και η βασική <<υπόθεση>> είναι ότι οι επιθέσεις αντιμετωπίζονται πρίν φτάσουν σε πολύ κοντινή απόσταση.

  • Στην τέχνη του ΑΪκίντο μπορεί να ασκηθεί οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Η μοναδικότητα του aikido είναι το γεγονός ότι μπορείτε να αρχίσετε να ασκήστε σε αυτό σε οποιαδήποτε ηλικία.

    Για τα παιδιά δεν υπάρχει πρόβλημα σε ποια ηλικία θα ξεκινήσουν Aikido. Συνήθως τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν από την ηλικία 4 – 5 ετών, διδάσκονται την τέχνη του Aikido ευχάριστα με τη μορφή παιχνιδιού. Μην ξεχνάμε ότι το Aikido είναι μια από τις λίγες τέχνες που μπορεί να διδαχθεί κάποιος από τόσο μικρή ηλικία χωρίς κίνδυνο και ψυχολογική πίεση, αλλά με τον πλέον ευχάριστο κι εποικοδομητικό τρόπο. Δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά μέσα από την εκμάθηση της τεχνης του Aikido να αναπτυχθούν κινητικά, πνευματικά, ψυχολογικά, αντιληπτικά και μαθησιακά.

  • Καθαρά για λόγους φυσιολογίας μία γυναίκα θεωρείται αδύναμη μυϊκά και ποιο εύκολο να απειληθεί και να ακινητοποιηθεί. Αυτό και μόνο καθιστά τις βασικές γνώσεις αυτοάμυνας απαραίτητες για τις γυναίκες όλων των ηλικιών.

    Οι γυναίκες συχνά βρίσκουν την τέχνη του Aikido εύκολη στην εκμάθηση, κάτι που κάνει την τέχνη πολύ δημοφιλή στις γυναίκες σε διεθνές επίπεδο. Το Aikido δημιουργεί την ικανότητα αυτοάμυνας, την αυτοπεποίθηση και την καλή φυσική κατάσταση.

  • Δεν υπάρχουν θεμελιώδεις περιορισμοί για την άσκηση aikido, λόγω της υγείας. Σε περίπτωση που είχατε κάποιο κάταγμα θα πρέπει να ξεκινήσετε τα μαθήματα τουλάχιστον 6 μήνες με ένα χρόνο μετά τον τραυματισμό.

    Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

  • Μπορείτε να ξεκινήσετε το Aikido σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκεται η φυσική σας κατάσταση. Η εξάσκηση του Aikido περιλαμβάνει διατάσεις και ασκήσεις φυσικής κατάστασης.

  • Το Αϊκίντο προάγει την σωματική ευλυγισία, την αυτοπεποίθηση και την ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων. Δημιουργεί την ικανότητα αυτοάμυνας, την αυτοπεποίθηση και την φυσική κατάσταση που απαιτούνται για να διατηρήσει κάποιος τον έλεγχο σε προκλητικές καταστάσεις.